wtorek, 5 stycznia 2016

Sałatka z anchois i pomarańczami

Delikatna sałatka z anchois, pomarańczami i granatem to doskonały wybór dla osób, które lubią przegryźć coś lekkiego na lunch. Jest bardzo prosta, zrobiona ze składników, które są o tej porze roku dość tanie.






Składniki:
Rukola,
1 pomarańcza,
Pół granatu,
Kilka filetów anchois;
Czarne oliwki (opcjonalnie);
Czerwona cebula; 
Olej lniany lub oliwa




Wykonanie:
Do naczynia wkładamy umytą rukolę. Obieramy pomarańczę i kroimy ją w plastry a potem w ósemki.  Cieniutko kroimy cebulę, delikatnie mieszamy składniki z rukolą.
Plastry anchois kroimy drobno, i dodajemy do sałatki, dodajemy oliwki. Na wierzch wysypujemy ziarna granatu. Kropimy wszystko oliwą lub olejem lnianym. Raczej sałatki nie solimy ponieważ anchois są słone same w sobie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...