poniedziałek, 30 października 2017

Wegańskie, zdrowe batoniki


Są to batoniki bez cukru, bez nabiały i bez glutenu. Robi się je w bardzo prosty sposób. Właśnie wypróbowałam na moim synku i jego koledze powiedzieli, że bardzo dobre i wzięli dokładkę.






 Składniki:


1 warstwa:
1/2 kubka orzechów nerkowca lub migdałów,
1/2 kubka daktyli,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2 łyżki masła orzechowego,

2 warstwa:
1/2 kubka namoczonych daktyli,
2 łyżki masła orzechowego,
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego,

Polewa:
Czekolada 72%
1 łyżka oleju kokosowego






Wykonanie:

Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę.
Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki.

Składniki drugiej warstwy również miksujemy w blenderze i nakładamy kolejną warstwę na masę w foremce i ponownie całość wkładamy do zamrażalki.

Rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu czekoladę, dodajemy olej kokosowy i mieszamy.

Wyciągamy masę w lodówki i kroimy w prostokąty. Następnie polewamy je masą czekoladową i zostawiamy do ostygnięcia masy.

Następnie zajadamy słodycze z czystym sumieniem :)))







1 komentarz:

  1. Swietne,szybko sie robia,ladnie wygladaja i wszystkim bardzo smakuja

    OdpowiedzUsuń

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...