piątek, 17 listopada 2017

Curry z soczewicą i kolendrą

Curry to jedna z moich ulubionych potraw, a teraz kiedy robi się chłodniej takie rozgrzewające curry smakuje najlepiej. Jest to wersja "łagodna" niezbyt ostra, ponieważ daje ją mojej rocznej córeczce.






Składniki:

1 łyżka garam masali;
1 łyżka kuminu;
1 łyżka imbiru;
1 łyżka cynamonu;
1 łyżka kurkumy;
1/2 łyżki kardamonu;
1 łyżka kozieratki;
Liść laurowy;
1 ząbek czosnku;
Mleczko kokosowe,
1 szklanka soczewicy;
Ryż;
Limonka;
Garść liści kolendry;
Olej kokosowy do smażenia
Papryka czerwona;
Marchew
 
Dekoracja:

Marchew;
Papryka;
Chia
 
Wykonanie: 

Soczewicę namaczamy około 30 min. 
W dużym garnku roztapiamy olej kokosowy. Na olej wrzucamy wszystkie przyprawy i ząbek czosnku. Czyli przesmażamy przyprawy, aby wydobyć aromat. Kiedy robię ostre curry, to aromat przypraw szczypie w nos. Dolewamy trochę wody i powstaje pasta. Mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy soczewicę i jeszcze więcej wody. Dodajemy marchew i paprykę. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 30 min. Kiedy soczewica i marchew są miękkie, dodajemy puszkę mleczka kokosowego, chwilę gotujemy i na sam koniec sprawdzamy smak i dopiero w tym momencie solimy. 

Podajemy z ryżem, kolendrą i limonką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...