środa, 6 grudnia 2017

Ciasteczka z tahini i kardamonem


Koleje zdrowe ciasteczka wegańskie ciasteczka dla smakoszy. Są bardzo smaczne i szybko się je robi. Bez glutenu i bez cukru oczywiście ;)



Składniki:1/2 szklanki mąki bezglutenowej
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4-1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżki sody
1/4 szklanki (4 łyżki) tahini
1/4 szklanki (4 łyżki) syropu klonowego



Wykonanie:
Podgrzać piekarnik do 180 stopni C.
W dużej misce połączyć mąkę, migdały, cynamon, kardamon, sodę.
Wlać tahini i syrop klonowy
Uformować małe kulki i położyć je na papierze do pieczenie. Następnie zgnieść je tak, aby utworzyły kółka "czyli kształt ciasteczek". Im ciaśniej je zgnieciemy tym będą bardziej kruche.

Na wierzch możemy posypać je sezamem.
Pieczemy około 15 minut, aż brzegi staną się złoto brązowe.

Czekamy aż wystygną
Gotowe:)

2 komentarze:

Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym

 Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i...